Groepsactiviteiten

Deze activiteiten doen we met de gehele groep, dus alle speltakken. Een aantal van deze activiteiten wordt georganiseerd door het spelteam.

Overvliegen

Tijdens het zomerkamp nemen de oudste kinderen afscheid van hun speltak. Zij zijn klaar om door te stromen naar de volgende groep. Die overstap noemen we ‘overvliegen’. Het overvliegen vindt dan ook meestal in een van de eerste weken van het nieuwe scoutingseizoen plaats. De oudste kinderen leggen een hindernisbaan af waarbij zij vertrekken bij de oude speltak en aankomen bij de nieuwe speltak. Hierbij worden zij meestal lekker vies!

Het kan zijn dat een kind het overvliegen een beetje spannend vindt, dit is heel normaal. Overleg dan even met de leiding, het moet voor iedereen een leuke ervaring zijn. Tot het overvliegen draaien de kinderen bij hun vertrouwde speltak, na het overvliegen zijn ze definitief over naar de nieuwe speltak.

Installatie (najaar)

De installatie vindt één keer per jaar plaats in de Antoniuskerk in Waalwijk, of de pastoor komt naar de blokhut van de MBG. Dit omdat we van oorsprong een katholieke groep zijn. De installatie is een groepsactiviteit waarbij alle leiding en leden aanwezig zijn. Ouders en familieleden van de kinderen die geïnstalleerd worden, zijn van harte uitgenodigd te komen kijken.

Bij de installatie worden de nieuwe leden in een speltak officieel geïnstalleerd. Het installeren wordt gedaan door de nieuwe leden van een speltak naar voren te roepen. Ze leggen dan met elkaar de ‘wet en belofte’ af. Deze wordt voorgezegd door de leiding en de nieuwe leden zeggen hem na. Als dat gebeurd is, worden de insignes opgespeld op het uniform en de groepsdas omgeknoopt. Vanaf dat moment zijn ze officieel bever, welp, scout of explorer.

Groepsdag of groepsweekend

Elk jaar proberen we gezamenlijk een weekend weg te gaan met de hele groep. Soms is dit niet mogelijk vanwege de drukke agenda en dan organiseren we een groepsdag. Dit weekend draaien alle speltakken samen en proberen we een zo gevarieerd mogelijk programma te bieden voor jong en oud.

Vriendjes/vriendinnetjesdag

Bijna elk jaar is er een vriendjes/vriendinnetjesdag. Alle kinderen kunnen dan iemand meenemen om diegene met scouting te laten kennismaken. Soms is er een gezamenlijke dag. Er wordt dan bijvoorbeeld gezamenlijk een spel gedaan, zoals een Cluedo-spel in de duinen. Soms is er juist een afzonderlijke vriendjesdag, waarbij vriendjes in de eigen speltak meedraaien.

Nieuwjaarsreceptie

Een hapje en een drankje voor de leiding en kaderleden die zich hebben ingezet voor de MBG.

Bevers

Bever-doe-dag (voorjaar)

Elk jaar komen alle bevers in de regio bij elkaar om gezamenlijk verschillende spellen te spelen in elk jaar weer een nieuw thema. Deze dag wordt georganiseerd door de regio.

Bever-sportdag (voorjaar)

Vanuit de regio wordt er een sportdag georganiseerd. Een dag vol sportieve spelletjes.

Weekenden en zomerkamp

Ter voorbereiding op kamp wordt er eerder in het jaar een weekend gehouden: een nachtje logeren op de blokhut of een blokhut in de buurt. In de eerste week van de zomervakantie gaan de bevers op zomerkamp, van zaterdag tot dinsdag, samen met de welpen. Alle leiding gaat mee, en een kookstaf. De bevers slapen in een blokhut en ze nemen hun eigen slaapzak en luchtbed mee.

Welpen

Welpendag (voorjaar)

Ook alle welpen binnen de regio komen jaarlijks bij elkaar. Een gevarieerd programma zorgt voor de nodige sportiviteit en vermaak.

Sportdag (voorjaar)

Eén keer per jaar wordt een sportdag voor alle scoutinggroepen uit de regio georganiseerd bij het Lido. De meisjeswelpen spelen korfbal, de jongenswelpen voetbal. Ook zijn er verschillende atletiekonderdelen.

Weekenden en zomerkamp

Een aantal keer wordt er een weekend gehouden: een nachtje logeren op de blokhut of een blokhut in de buurt. Traditiegetrouw is een van die weekenden voor de jongenswelpen een vader-zoonweekend. In de eerste week van de zomervakantie gaan de meisjes- en jongenswelpen samen op zomerkamp, van zaterdag tot zaterdag. Alle leiding gaat mee, en een kookstaf. De welpen slapen in een blokhut en ze nemen hun eigen slaapzak en luchtbed mee.

Scouts

Winteractiviteit

In de winter hebben alle scouts binnen de regio een gezamenlijk activiteit, zoals een dropping, The Hunt en de natuurwerkdag (Hakken en Zagen).

Sportweekend

Dit weekend overnachten de scouts op de sportvelden bij het Lido. Elk jaar zijn er vele medailles te winnen en worden alle sportprestaties afgezet tegen de leeftijd, zodat er voor iedereen een eerlijke kans is om te winnen. Eén dag bestaat uit teamsport en één dag uit atletiek.

Regionale Scoutingwedstrijden (RSW)

Elk jaar mogen twee rondes of patrouilles (groepjes) van maximaal zeven scouts meedoen aan de regionale scoutingwedstrijden namens de MBG. Helaas mag dus niet iedereen mee. De groepjes die wel mee kunnen zullen dit weekend strijden wie de beste scouts zijn van de regio. Diverse scoutingtechnieken, zoals kamperen, samenwerken, koken, knopen en tochten lopen, komen aan bod. Wie wint mag deelnemen aan de landelijke wedstrijden.

Landelijke Scoutingwedstrijden (LSW)

Als een ronde of patrouille de regionale scoutingwedstrijden weet te winnen, mag deze deelnemen aan de landelijke wedstrijden. Een lang pinksterweekend zonder ouders en leiding strijden om je een jaar lang de beste scouts van Nederland te mogen noemen…

Weekenden en zomerkamp

Een aantal keer wordt er een weekend gehouden: logeren op de blokhut of een blokhut in de buurt. Of kamperen met de tenten. In de eerste week van de zomervakantie gaan de scouts op zomerkamp, van zaterdag tot zaterdag. De kinderen slapen per ronde of patrouille in een tent die ze zelf opzetten, en ze koken en eten aan een zelf gepionierde tafel. De leiding komt bij ze eten!

Explorers

Regioweekend

De explorers gaan meestal een weekend weg. Dit is vaak wel een avontuurlijk weekend vol spektakel. Enkele voorbeelden zijn: kanoën, abseilen en mountainbiken.

Pivo’s

Pivoweekend

Een keer per jaar, de week voor het zomerkamp van de andere afdelingen, gaan de Pivo’s een weekend met elkaar op pad. De bestemming en de activiteiten worden door twee van de leden bepaald, en blijven tot het laatste moment geheim voor de leden.